Mat och miljö : en bok om svenska kostvanor
Togs bort för 10 år sedan
-
Till försäljning i 2 år
Gleerup, 1970 Inbunden, 275s. 22x14cm, 478g. Illustrerad. Mycket gott skick. Baksidestext: Mat är mer än föda. Vårt kosthåll sammanhänger med traditions- och samhällsbetingade vanor och värderingar. Maten är fast integrerad i vår kulturmiljö, rumsligt, tidsligt, socialt. I denna bok har professor Nils-Arvid Bringéus sammanställt en rad svenska etnologers forskningsrön om svenska kostvanor. Översiktliga artiklar som ur olika synpunkter belyser sambandet mellan mat och miljö kompletteras med studier om surströmming, spickeskinka, mårtensgås, långkål, syltemjölk, stenkakor och smörgåsbordet. Vi får veta hur kaffet blev svensk nationaldryck, varför hästköttet ratades, hur vi lärde oss äta svamp och hur folkliga föreställningar förhåller sig till vetenskapliga. Innehåller "Människan, maten och miljön" av Nils-Arvid Bringéus, "Svensk kostforskning" av Brita Egardt, "Nord- och mellansvenskt kosthåll i kulturekologisk belysning" av Phebe Fjellström, "Östligt och västligt från söder till norr" av Harald Hvarfner, "Kostvanor bland fiskare i Bohuslän" av Alfa Olsson, "Mårten gås" av Sigfrid Svensson, "Syltemjölk" av Nils-Arvid Bringéus, "Stenkakor" av Nils-Arvid Bringéus, "Långkål" av Nils-Arvid Bringéus, "Rökt skinka, torkade gäddor och surströmming" av Gösta Berg, "Främmande inslag i äldre gotländskt kosthåll" av Gösta Berg, "Hur kaffet blev svensk nationaldryck" av Sigfrid Svensson, "Det svenska smörgårdsbordet" av Gösta Berg, "Hamburgare - hästkött" av Brita Egardt, "Svamp som föda" av Brita Egardt, "Spickeskinkan, göken och Apostlagärningarna" av Brita Egardt och "Tätörten, folktron och forskningen" av Gustav Ränk.