Kokbok / Recept samlade och utarbetade vid Statens skolköksseminarium till ledning för skolans elever
Togs bort för 10 år sedan
-
Till försäljning i 2 år
Svenska Bokförlaget / Norsteds. 11:e, omarbetade upplagan uppl. 1946. 299 s. Inbunden. Klotrygg. Ägarnamnteckning på främre pärmens insida. Gott skick. Här handlar det om slow food och är hur modernt som helst. Energibesparing finns också. Exempel på recept från boken: "Trollmos 4 pers - 1 l äpplen, 2 äggvitor och 6 msk socker (90 g). Äpplena tvättas, torkas, stekas i ugnen, tills de äro mjuka, pressas genom hårsikt, få svalna och röras därefter med äggvitorna och sockret två timmar. Serveras med småbröd eller bakelser." och Dricksplättar 4 pers : "1 ägg, 1 dl svagdricka, 1 msk socker (15 g), 4,5 dl vetemjöl (225 g), 5 bittermandlar, 45 g smör, 1/3 l mjölk. Ägg, dricka och litet mjölk vispas tillsammans, socker, skållad och riven mandel samt mjöl iröras, och alltsammans vispas väl. Smöret smältes och röres i smeten, varefter resten av mjölken tillsättes. Smeten bör helst stå i ett par timmar, innan den gräddas." - Det är slående hur samtliga plätt- och pannkaksrecept baseras på endast ett ägg och att en del av vätskan är vatten eller som ovan svagdricka. - Exempel på vegetariska recept är Havrekotletter respektive Linskotletter. "Kokning i koklåda och tidningar. Gryn, baljväxter, torkad frukt och torkade grönsaker behöver lång koktid för att bli färdiga. och man kan därför för att spara bränsle och tillsyn vid kokning av sädana föroämnen använda koklåda eller kokning i tidningar . . ." Sedan följer en fullständig beskrivning av tillvägasångssätt, med hö i koklåda eller i brist på sådan, inlindning av kokkärlet i minst sju lager tidningar på eftervärmen i en utbrunnen brasa . . .